Halı Bakım Rehberi

Halınızın daha uzun süre güzelliğini ve dayanıklılığını koruması için aşağıdaki önerilere uyulması çok önemli ve gereklidir.

  1. Ağır eşyaların altında kalan hav ipliklerinin ezilmesi durumunda bu bölgedeki Hav iplikleri tercihen önce fırçalanmalı daha sonra da döveme işlemi yapan elektrik süpürgesi ile süpürülmelidir.
  2. Halı üzerinde biriken tozların hav iplikleri arasına ve tabana yerleşmesine engel olmak için elektrik süpürgesi ile belli aralıklarda süpürülerek bakım yapılmalıdır.
  3. Süpürme işlemi elektrik süpürgesi ile halının hav ipliklerinin süpürme yönünde ve yavaş hareketlerle yapılmalıdır. Halı temizlik esnasında dövme ve çırpma gibi sert darbelere maruz kalmamalıdır.
  4. Halı temizlenirken fazla su ve şampuan kullanımından kaçınılmalıdır.
  5. Halı kesinlikle yıkanmamalıdır, şampuan ile temizlendikten sonra su ile silinmeli ve acilen kurutulmalıdır.
  6. Halı üzerine dökülen leke yapıcı bir madde anında ve doğru müdahale edilmesi durumunda giderilebilir.
  7. Oluşan leke öncelikle elektrik süpürgesinin yüksek kademesinde emilmeli ve daha sonra az miktarda su ve halı şampuanı ile süpürme yönünde yapılacak hareketlerle temizlenmeli, temizleme işleminden sonra kalan nem elektrik süpürgesi ile veya nem emici bir bez ya da benzer bir malzeme ile( kâğıt mendil vb.) tamponlanarak alınmalıdır.
  8. Leke çıkarma işlemi, leke çıkarmada kullanılacak kimyevi bir madde ile öncelikle halının görünmeyen bir yerinde denenmelidir.
  9. Temizleme işleminin yapıldığı bölgede bulunan hav iplikleri, dik duracak şekilde fırça ile taranmalıdır.
  10. Halı, soba ve benzeri ısı cihazlarından uzak tutulmalıdır.
  11. Direkt olarak gelen güneş ışığı halıya zarar vereceğinden halı böyle bir ortamda uzun süre bırakılmamalıdır.
  12. Taşıma esnasında halının ıslanmasına, sert, sivri ve kesici cisimlerin halıya zarar vermesine imkân verilmemelidir.


Lekelere İlk Yardım

  1. Leke meydana gelir gelmez hemen müdahale edilmelidir. Aksi takdirde, lekeyi çıkartmak zor olabilir ya da hiç mümkün olmayabilir.
  2. Leke çıkartırken, yol açan maddeyi, kimyasal bir işlem uygulamaksızın halıdan çıkartmak olmalıdır. Halı üzerinde herhangi bir kimyasal madde uygulamasına geçmeden önce olabildiğince leke halıdan emilmelidir.
  3. Lekenin üzerine bastırarak ovmak, lekenin halının içine sinmesine neden olacağı için doğru değildir.
  4. Lekeyi halı şampuanı ile çıkarmaya çalışıyorsanız, şampuanın sadece köpüğünü kullanmanız gerekir. Eğer şampuan veya su kullanırsanız, kirli bir görüntüye sebep olabilirsiniz.
  5. Halının havında ve dokusunda kalıcı bir hasar meydana gelmemesi adına, çamaşır suyu gibi kimyasallarla temizlik yapılmamalı, sadece tavsiye edilen halı temizleme ürünleri kullanılmalıdır.
  6. Lekenin dağılmaması adına, lekeyi dıştan merkeze doğru temizlemek gerekir.
  7. Temizleme işleminin ardından, kuruyan halıda leke yeniden görünür hale gelebilir. Nedeni, lekenin çözünme esnasında kuru olan hav dibine doğru inmesi ve kurumayla birlikte, dipten hav kısmına doğru kuruduğu için, leke yeniden belirebilmektedir. Dolayısıyla leke çıkartma işlemini birkaç kez uygulamanız gerekebilir.